DOT KODU NASIL OKUNUR ?

Lastiklerinizin yaşını belirlemek için ne yapmalıyız?

Emin değilsiniz kaç yaşında lastikleriniz, ve son satın alma makbuzunuz yok?Endişeye gerek yok.Bu ortak bir sorundur ve biz sizetam olaraklastiklerinizin yaşını kaç olduğunu göstereceğiz.

DOT numarasını bulun

Eğer lastiklerinizin her tarafına yakından bakarsanız, harf ve sayıları bir demet şeklinde görürsünüz.Bu sadece size kafa karıştırıcı karmakarışık gibi görünse de, aslında yararlı bilgiler var.10-12 karakterleri bir dizi harfleri izleyen "DOT," ile başlayan bir numaraya bakın.Ulaştırma Bakanlığı (DOT) tarafından gerekli Bu kod, size birkaç şey anlatacaktır;

DOT1

Üretim hafta, yıl ve yer

Lastik boyutu

Üreticinin benzersiz kodu

 

2000 yılında ve sonrasında üretilen lastikler için

Üretim tarihi DOT kodunun son dört basamak olduğunu.İlk iki rakam üretim haftası, ve son iki rakam yıl olduğunu bilmeliyiz.DOT kodunun son dört rakam 0214 ise Örneğin, bu lastik oldukça basit yıl 2014ün 2. haftasında üretilmiştir demektir.Lastiklerinizin 2000 öncesi yapılmış olsaydı ... Ancak, biraz daha karmaşıklaşıyor.

 

2000 yılından önce üretilmiş lastikler için

Üretim tarihi kodu son üç rakam olduğunu.İlk iki rakam bu yıl içinde hafta sonra rakam yıl oluyor.Örneğin son 3 rakam 022 ise bu lastik yılı ikinci haftasında üretilmiştir anlamına gelir, ve yıl on ikinci yılıdır.Bu örnekte lastik 1990'ları belirtmektedir. Lastik aslında 1982 ya da 1992 yıllındada imal edilmiş olabilir bu yüzden, hangi on ettiğinizi hiçbir evrensel tanımlayıcı yoktur.Bu kafa karıştırıcı bir tanımdır ve durumdur.

 

Tam olarak DOT Karakterleri nedir?

Örnek üzerinden bu konuya değinirsek;

"DOT HWN7 ET4D 4113 " benzeri harfler ve rakamlarlakarşılaşırsınız.Burda ilk iki harf yani "HW" üretici ve bitki kodu,sonraki iki harf "ET" lastik ebatını,sonraki dört harf "ET4D" marka ve lastiğin diğer önemli özelliklerini tanımlayan isteğe bağlı karakterlerdir.Son dört sayının ilk iki rakamı ise "41"haftayı,son iki rakam "13" ise yılı belirtir.Yani 41.hafta 2013 yılını gösterir.

DOT2 

Lastik Kullanım ve Raf Ömrü

Binek ve hafif ticari araç lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü hakkında bilgi

Binek ve hafif ticari araç lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü hakkında farklı kaynaklardan farklı bilgilendirmeler yapılmaktadır. Siz değerli müşterilerimizin bu konuda en doğru ve güncel bilgiye sahip olması adına lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü konusunda önerilerde bulunmak istiyoruz.

Tartışmaya genel perspektiften baktığımızda Uluslararası alanda lastik sektöründe faaliyet gösteren tüm kuruluşların bu konu üzerinde tartıştığı, ne yazık ki net ve kesin sonuçlara ulaşılamadığı görülmektedir.

Lastikler araç altında beklenen performansı yerine getirmeleri amacı ile çeşitli kimyasal ve doğal malzemelerin, teknolojik bir süreçle bir araya getirilmesiyle üretilmektedir. Üretim işlemleri sonucunda lastiğe istenen performans parametreleri kazandırılmakta, normal ve uygun koşullarda saklanması ve kullanılması durumunda en üst seviyede performans vermesi hedeflenmektedir.

Lastiğin araç altında düzgün çalışabilmesi ve kendinden beklenen performansı verebilmesi için; kullanımda iken maruz kaldığı iklim, çevre, kullanım koşulları (aracın yükleme durumu, yol koşulları, seyir hızı, lastik şişirme basıncı, doğru bakım uygulaması) ve eğer bir depoda saklanmaktaysa depolama koşulları çok büyük önem taşımaktadır.

Kullanım ve depolama koşullarının çok değişken olması nedeni ile sadece lastik üretim tarihine bakarak lastik ömrü hakkında kesin bilgi vermesi doğru değildir. Lastik ömrü konusunda, Contiburada.com olarak, JATMA (Japan Automobile Tyre Manufactures Association = Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklamayı takip etmekteyiz.

JATMA'nın açıklamasına göre;

"Binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra on (10) yaşını doldurmuş ise, gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa dahi ya da diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir."

Lastikler satın alınırken JATMA'nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.

Contiburada.com olarak bizler de araçlarınızın lastik ömrünü uzatmak ve lastik kalitesini koruyabilmek amacıyla aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz önermekteyiz.

LASTİĞİMİ DEĞİŞTİRMELİ MİYİM?

content wheelsLastik desen derinliği ve durumu, lastik hava basıncı, yanak hasarı ve herhangi bir düzensiz aşınma belirtisi için lastiklerinizi haftalık olarak kontrol etmeniz iyi bir fikirdir. Emin olmadığınız durumlarda lastiğin daha fazla kullanıma uygun olup olmadığını söyleyebilecek olan eğitimli bir lastik uzmanının bilgisine başvurunuz

Devamı İçin Tıklayınız

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

   
HAFTA İÇİ

09:00 - 18:30

 
CUMARTESİ

09:00 - 18:30

 
PAZAR

09:00 - 18:30

İletişim

Değirmendere Mah. Rize Cad. No:92
Ortahisar Trabzon

   

0462 325 02 75

   

0462 325 04 75

   

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.